ČEBELE V MESTU

Povzetek:
“Za vsak tretji ugriz hrane se zahvaljujemo za to. Dajte jim prostor, da bo mesto cvetelo.” Projekt Mestne čebele ponuja tri izobraževalne in informativne programe in gradiva. Program deluje s pomočjo Izobraževalnega centra v Zaježová.

Opis:
Prvi podprogram TOWN BEES je izobraževalni program “PRIDI Z NAMI V PANJ”. Program podpira in deluje čebelarji, ki po dogovoru zagotavljajo obiske za šole in njihove učence od 5 do 11 let. Projekt Mestne bee ponuja dodatna izobraževalna gradiva. Na spletni strani projekta je na voljo več priročnikov:

“Priročnik bomo naredili, da bo naše mesto brenčalo. Fascinanten svet opraševanja.” – Publikacija vsebuje dejavnosti za osnovne šole, ki so osredotočene na opraševanje, njihovo znanje in zaščito. Učitelji bodo za učence od 3. do 6. razreda našli več aktivnosti in delovnih listov za uporabo v učilnici.

“Priročnik za naravo prijazno vzdrževanje mestnega zelenja” – je namenjen podpori raznolikosti vrst mesta, izboljšanju kakovosti in privlačnosti okolja za ljudi.

“Narava v mestu – nova perspektiva ustvarjanja in vzdrževanja zelenja in vrtov. Priročnik ni samo za lokalne uprave.” Med drugim bi morala spodbuditi občine in posameznike k ustvarjanju divjine in prepovedi uporabe pesticidov v mestih. V današnjem svetu so mesta zatočišče za številne vrste, ki imajo težave z preživetjem na intenzivno obdelovalnih kmetijskih zemljiščih. Ustrezno skrb za zelenje in vegetacijo v mestih jim pomaga preživeti in se širiti nazaj na podeželje po mestih. Priročnik je del projekta Urban Bees – Mesta za opraševanje, ki se izvaja v tesnem sodelovanju s strokovnjaki tehnične univerze v Zvolenu na Slovaškem. Drugi podprogram so MESTA ZA OPRAŠEVALNIKE, ki si prizadevajo za harmonično, z vrstami bogato in estetsko okolje v mestih. Tretji podprogram je IZOBRAŽEVANJE ZA ŠOLE. Rezultat so učitelji in študentje kot okoljski strokovnjaki (usposobljeni s strani strokovnih predavateljev) na temo ekološkega kmetovanja, ekološkega čiščenja, eko-kozmetike in zdravilnih zelišč.