Korektivno mednarodno usposabljanja za preprečevanje debelosti in spodbujanje zdravega življenjskega sloga

Povzetek:
V skladu z akcijskim načrtom EU o debelosti pri otrocih 2014–2020, ostaja delež prebivalstva v državah EU, ki imajo prekomerno telesno težo ali debelost zaskrbljujoče visok tako pri odraslih kot pri otrocih in mladostnikih. Razširjenost pojava debelosti se je od 80. let v mnogih evropskih državah več kot potrojila, s tem pa se je povečala tudi stopnja obolenj nasploh.  

Opis:
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je debelost največji neprepoznani problem javnega zdravja. Zelo vpliva na obolevnost in umrljivost po vsem svetu. Debelost je posledica nezdravega načina življenja. Publikacija projekta izpostavlja ključne dejavnike zdravega življenjskega sloga, ocenjuje pomen zdravega načina življenja in uvaja glavne vzroke debelosti. Splošni cilj te študije je zbiranje dobrih praks za preprečevanje debelosti in opredelitev koncepta zdravega življenjskega sloga v partnerskih državah.

Cilj projekta “CORRECT IT!” je zbrati zbirko dobrih praks zdravega življenjskega sloga in razviti inovativne učne načrte usposabljanja za poklicno usposabljanje, metode in vsebine o preprečevanju debelosti in zdravem življenjskem slogu za medicinske sestre, učitelje, socialne delavce, da bi izboljšali svoje znanje in spretnosti, da bi pozitivneje delovali na svoje končne uporabnike. Dolgoročni cilji ponujajo zdravstvenim delavcem, učiteljem in socialnim delavcem instrumente in znanje za reševanje vprašanj v zvezi s podhranjenostjo in diskriminacijo, za preprečevanje smrtnih primerov zaradi prehrane in znatno zmanjšanje bremena bolezni povezanih s prehrano, saj nanje močno vpliva ravno pomanjkanje znanja, osveščenosti in oskrbe ter s tem znatno negativni vpliv na počutje in kakovost življenja.