Pametni bolniki (Celovito opolnomočenje državljanov, da postanejo strokovnjaki za lastno zdravje)

Povzetek: Čeprav danes lahko najdemo številne informacije o zdravstvenih temah, ti podatki pogosto niso prijazni do uporabnikov. Predvsem gre za pomanjkanje literature, še posebej za odrasle z nizko stopnjo izobrazbe. Poleg tega ne obstajajo ustrezne zdravstvene informacije za potrebe beguncev, prosilcev za azil in migrantov.

Opis:
Eden od glavnih ciljev strategije EU za zdravje je “krepitev vloge državljanov – krepitev pacientov in spodbujanje, da sodelujejo pri upravljanju lastnih potreb po zdravju in zdravstvenem varstvu”. Posameznika je treba opolnomočiti, da bo lahko postal”pameten pacient”. Projekt obravnava pomembno temo neformalnega izobraževanja. Zasnova učnih gradiv ne upošteva le izobraževalne ravni prikrajšanih oseb, temveč se odziva tudi na sedanjo krizo beguncev v Evropi z zagotavljanjem izbranih gradiv v dveh najbolj razširjenih jezikih beguncev, to je arabščini in paštunu.

Konzorcij je sestavljalo 8 partnerjev iz 8-ih različnih držav EU; partnerji prihajajo iz številnih okolij, vključno z zdravstvenimi ustanovami, centri za usposabljanje, centri za družinsko oskrbo, raziskovalnimi in razvojnimi centri ter MSP.

Glavni rezultati tega zanimivega projekta so: spletna platforma pametnih pacientov (npr. www.smart-patients.eu) in mobilna aplikacija, ki vsebuje 15 podmodulov – orodij, ki so bistvena za zdravo življenje in v vseh jezikih partnerstva, ter v arabščini in jeziku paštun. . Moduli so strukturirani na interaktivni način, z uporabo preprostih izrazov in dajanjem osnovnih informacij o načinih, kako igrati aktivno vlogo pri ohranjanju lastnega zdravja ali biti uporabnik zdravstvenega sistema. Uporabniki lahko poiščejo nekatera uporabna in samoocenovna orodja, ki bi lahko pomagala pri soočanju z zdravstvenimi težavami in lahko z interaktivnimi orodji pridejo do dodatnih informacij. V Evropi, ki še vedno okreva po krizi in se ukvarja s problemom migrantov in beguncev, se lahko ta projekt uporabi tudi kot koristno orodje za pomoč tem ljudem pri soočanju z zdravstvenimi potrebami v novem okviru.