PONOVNI STIK S HRANO – SPODBUDITI EVROPEJCE ZA ODGOVORNE POTROŠNIKE

Povzetek:
Projekt je usmerjen v celoten vtis, da se je v preteklih desetletjih svetovni trg s hrano v številnih pogledih tako zapletel, da potrošniki pri nakupu vedno težje izbirajo svojo dnevno hrano.

Opis:
Namen projekta je podpreti potrošnike, da ponovno pridejo v stik s hrano, ki jo jedo, v prvi vrsti  pa nagovorja učence med 14. in 16. letom.

Glavne dejavnosti projekta so potekale na delavnicah v šolah in so bile osredotočene na študente, ki so poglobljeno pridobili znanje o pomembnih vidikih, kot so:

  • neuravnoteženo prehranjevanje in vpliv na naše zdravje (debelost, sladkorna bolezen itd.),
  • obsežna uporaba umetnih sestavin v veliko predelanih živilih (dodatki, barvila za živila itd.),
  • GSO hrana,
  • kemikalije v kmetijstvu.

Rezultati njihovih raziskav in izobraževanj so bili predstavljeni na kratkih srečanjih. Z obiski akademskih institucij, regionalnih kmetij in podjetij so vsi udeleženci razvili boljše znanje o vitalnih elementih zdrave in uravnotežene prehrane, zanesljivosti označevanja hrane, biološkega kmetovanja, pobud za trgovino z nizkimi emisijami ogljika itd.

Poleg tega so kuharske delavnice prispevale k temu, da so učenci, ki so se zanimali za proizvodnjo hrane,  spoznali peko kruha,  proizvodnjo masla in čokolade, ter se pri ustvarjanju obrnili na sezonske, regionalne in biološke izdelke, iz katerih so ustvarili hranljive prigrizke in jedi. Raziskave in učne izkušnje učencev so povzročile vrsto plakatov, ki so vsebovali recepte za zdrave jedi, ki razkrivajo tudi prehransko sestavo jedi in prikazujejo fotografije kuhanih jedi.