PROTEINI ZA HRANO

Povzetek: Ta projekt, ki ga financira EU, je v Evropi preiskal pridelke, bogate z beljakovinami, kot privlačne alternative mesu – sredstvo za zmanjšanje okoljskega vpliva živine na planet in kmetom zagotoviti nov vir dohodka.

Opis:
Proizvodnja mesa porabi ogromno energije in predstavlja skoraj 15 % vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih je ustvaril človek. Poleg tega, ko svetovno prebivalstvo še naprej raste, strokovnjaki pravijo, da naš sedanji apetit po mesu ni trajnosten. Meso je odličen vir beljakovin, vendar ni edini. Da bi evropskim potrošnikom dali več možnosti, je projekt PROTEIN2FOOD, ki ga financira EU (2015 – 2020), razvil nove izdelke iz visokokakovostnih poljščin, bogatih z beljakovinami.

Nekatere beljakovinske rastline, raziskane v PROTEIN2FOOD, kot sta kinoa in amarant, izvirajo iz andske regije Južne Amerike. Raziskovalci si prizadevajo, da bi te rastline v celoti prilagodili evropskemu podnebju in povečali količino in kakovost beljakovin, ki jih najdemo v njih.

Projekt je izboljšal metode za ekstrakcijo beljakovin, kar je ustvarilo nove sestavine, bogate z beljakovinami za predelavo hrane. Protein2FOOD partner Prolupin, nemški MSP, spreminja lupine, tradicionalno stročnico v visoko beljakovinske spojine za industrijsko uporabo. Tako je bila razvita beljakovina, ki se lahko uporablja za majonezo, kot preliv ali za proizvodnjo zelenjavnega sladoleda.

PROTEIN2FOOD je bil vključen tudi v predelavo teh visoko beljakovinskih sestavin pri ustvarjanju hrane, bogate z beljakovinami, kot so testenine, zelenjavne pijače, beljakovinske ploščice, zdrava žita za zajtrk in hrana za dojenčke.

Usposabljanje in material za ozadje, kot je

daje učiteljem in trenerjem navdih za lastne treninge.