SVETOVNI ZELENI POLET

Povzetek:
Že leta 2012 sta MATEVŽ LENARČIČ in Aerosol v okviru projekta GreenLight – WorldFlight začela z merjenjem črnega ogljika v ozračju. Ponovno je prepotoval 91.000 km čez južno poloblo, preko  oceanov, vključno z Antarktiko in preko Mount Everešta, z uporabo ultralahkega letala. V tem času so se takšne meritve izkazale za izvedljive. Merilni instrument je bil prvi prototip, ki se je izkazal za učinkovitega in je bil dodatno opremljen za tovrstne raziskave.  

Črni ogljik je aerosol. Delci iz izgorevanja ogljikovih materialov so stranski proizvod. Bolj ko je zgorevanje nepopolno, več ga je v zraku. To je pomembno, ker vpliva na zdravje ljudi, se ustali v pljučih in ima velik vpliv tuid na podnebje. Zaradi črnega ogljika v ozračju in drugih aerosolov je preglednost ozračja manjša. Zato je sonce tudi nižje in v bistvu hladi planet in zmanjšuje učinkovitost sončnih panelov. Hkrati pa pod onesnaženim pokrovom oddaja sevalno toploto. Pravijo, da se planet segreva prav zaradi črnega ogljika. Črni ogljik in drugi aerosoli naj bi na leto povzročili okoli 7 milijonov žrtev, kar je bistveno več kot promet ali vojne naprimer.

Gre za problem, ki je bil zanemarjan že več let.. Takih meritev je bilo zelo malo. Običajno se merijo le na ravni tal, meritve v zraku pa so bile izjemno redke. Izvajala jih je le NASA z velikimi letali na Pacifiku. V Sloveniji prebijamo led. Tako majhnih instrumentov, da bi jih lahko vključili v ultra lahka letala sploh še ni bilo na trgu.  trgu. Gre za prvi in edinstven primer raziskave v svetovnem smislu.

Z zbiranjem podatkov se obstoječi parametri črnega ogljika izboljšujejo, vendar pa znanstveniki ocenjujejo, da so le ti še vedno do desetkrat podcenjeni. Video posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=R4qm0nBLvjY