Vrt, ki poučuje

Povzetek:
Vrt, ki poučuje, je naravni šolski vrt, ki se uporablja za poučevanje, razvijanje interdisciplinarnih odnosov in izboljšanje in kultiviranja veščin. Njegova zasnova, velikost in možnosti poučevanja so odvisni od pogojev in potreb vsake šole. Zato je vsak vrt, ki uči, nekoliko drugačen. Projekt je ena od te vrste in v okviru tega projekta izvaja več aktivnosti.

Opis:
Na vrtu, ki uči, lahko udeleženci naredijo prave poskuse, ki bodo učencem omogočili razumevanje številnih pojavov ter številne teme iz učnega načrta pripeljali v realno življenje, med njimi tudi okoljska ali podnebna vprašanja. Šolski vrt in njegovi plodovi zagotavljajo odlično priložnost za odpiranje šole skupnosti, srečanje s starši in prebivalci mesta ter predstavitev njihovega dela in rezultatov v prijetnem naravnem okolju.

Vrt, ki poučuje, je kolektivno delo celotne šole. Učenci, učitelji in neučilno osebje sodelujejo pri njegovem načrtovanju, ustvarjanju in uporabi. Dobrodošli so tudi starši ali predstavniki skupnosti. Že v fazi načrtovanja vrta je zelo primerno narediti šolsko raziskavo ali vihar idej.  Udeleženci bodo izvedeli, kaj želijo imeti na vrtu ali kako ga uporabljati. Pri načrtovanju naravnega šolskega vrta je treba upoštevati naravne pogoje zemlje – torej kakšno zemljo imajo, podnebje ali površino našega prihodnjega vrta. Del projekta je specializirana češko-slovaška revija za vrtno pedagogiko.