Pobude za prehod

Povzetek:
Tranzicija je gibanje, ki raste od leta 2005. Gre za to, da se skupnosti okrepijo pri reševanju velikih izzivov, s katerimi se soočajo, tako da začnejo lokalno.S sodelovanjem so sposobni rešitve z množičnim virom.Prizadevajo si negovati skrbno kulturo, ki se osredotoča na medsebojno podporo, tako kot skupine ali kot širše skupnosti.

Opis:

V praksi gre za oživitev gospodarstva, spodbujanje podjetništva, preobrazbo dela, prekvalificiranje sodelavcev in tkanje mrež povezav in podpore.To je pristop, ki se je razširil na več kot 50 držav, v tisoče skupin: v mestih, vaseh, univerzah, šolah. Eden od ključnih načinov širjenja je pripovedovanje navdihujočih zgodb, vključno s številnimi temami o podnebju, prehrani in okolju.

Na splošno je to lokalni pristop, katerega cilj je začeti „pri vratih“.Ciljni so posameznikipovsem svetu, ki čutijo željo, da bi se srečali s svojimi sosedi in videli, kaj lahko storijo, da bi svoje skupnosti naredili srečnejše, bolj zdrave, odpornejše in prijaznejše na zemlji.Osnovni gradniki gibanja so skupine ljudi, ki delajo pozitivne spremembe lokalno – v njihovi vasi, mestu ali soseski ali včasih v šoli, na delovnem mestu, na kolidžu ali univerzi. Lahko dostopajo do podpore in se povežejo z drugimi v gibanju, vendar ne čakajo na dovoljenje za ukrepanje in nihče jim ne da navodil.

Gibanje za tranzicijo se navidezno širi, namesto da bi ga načrtovali in usmerjali, tranzicijske skupine pa se lahko oblikujejo kjerkoli na svetu. Spletna stran ponuja dostop do skupnosti in skupin po vsem svetu.